LusFri.nu
 Problem med huvudlöss i familjen ? Lösningen finns här...
Bli kvitt löss och lusägg
Hem

Om NitFree

Köp NitFree

Om huvudlöss
Om Lusfri Återförsäljare

 Vem drabbas?

 Undvik löss

 Upptäck löss

 Få bort lössen

 Olika metoder

 Olika produkter

 Misslyckas du?

 Allergisk?

 FAQ om löss

 Råd och tips

 Bra länkar

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Korta tips och råd om huvudlöss

Hur undviker jag att bli drabbad?

 • Ta dig tid och kamma håret regelbundet med luskam i förebyggande syfte. Glöm inte att kamma alla i familjen! Desto tidigare du upptäcker problemen desto snabbare kan du bli av med det.

 • Delta i avlusningsdagar vid terminstarter om de anordnas på ditt dagis eller skola.

 • Var noggrann när du kammar. Löss och ägg är både små och kan vara svåra att se.

 • Använd inte andras mössor eller kammar och borstar.

 • Använd inte kemiska behandlingsmedel i förebyggande syfte eftersom det kan leda till problem med resistenta lösstammar.

Vad gör jag om jag blivit drabbad?

 • Börja med att noggrant kamma igenom håret med luskam på alla i familjen för att se om fler är drabbade.

 • Behandla alla som är drabbade i familjen samtidigt.

 • Följ alltid behandlingens anvisningar och instruktioner.

 • Det är viktigt att avbryta lusens livscykel så tidigt som möjligt för att inte få så många löss. Välj därför en behandlingsmetod eller produkt som du tycker tar bort äggen effektivast.

 • Hittar du många tomma/kläckta ägg i håret har du haft smittan länge. Hittar du däremot få tomma ägg är det relativt kort tid sen du smittades.

 • Fortsätt att kamma i några dagar efter att du blivit lusfri. Då kan du vara säker på att lössen är borta eller upptäcka återsmitta. Kamma därefter regelbundet i förebyggande syfte!

 • Sterilisera kammar och borstar genom att koka dem för att inte sprida smittan vidare.

 • Försök att spåra smittan. Informera andra föräldrar om att du drabbats och att även de ska undersöka sina familjer, annars är det stor risk att du drabbas igen. Löss är inget att skämmas över. Man blir inte smittad på grund av bristande hygien. Löss föredrar rent hår framför smutsigt hår.

Hur gör jag för att få ett så bra resultat som möjligt när jag kammar?

Börja med att köpa en luskam som är väldigt tät. Det måste vara kort avstånd mellan kamtänderna för att det ska bli ett "visst motstånd" när du drar kammen genom håret. På så sätt är det fler löss som följer med vid kamning och chansen ökar att också äggen följer med.

Det är inte alltid det är populärt att kamma barnen. Du kan pröva att kamma i badrummet, eftersom det kan vara bra att ha tillgång till rinnande vatten och balsam, eller i vardagsrummet framför ett bra tv-program.

Innan du börjar använda din luskam tar du en vanlig kam eller borste för att få bort alla tovor ur håret. Fukta sen håret lätt och börja kamma med luskammen. Eventuellt kan du ha i lite spraybalsam för att luskammen ska glida lättare genom håret. För att se de löss och ägg som faller ner bättre, kan du kamma över ett vitt papper eller en spegel. Du kan också använda ett förstoringsglas.

1.

Börja med att kamma håret på hjässan. Gör en lodrät bena och dela in håret i sektioner.

 
2.

Kamma igenom sektionerna en efter en och kontrollera vad kammen för med sig. Du kan "knacka" av löss och ägg mot en spegel eller skölja av kammen under rinnande vatten för att få bort lössen innan du fortsätter med nästa sektion. Håll de renkammade sektionerna åtskilda från sektioner som inte blivit kammade ännu.

 
3.

Var extra uppmärksam när du kammar vid hårfästet eller i nacken eftersom lössen trivs särskilt bra där det är extra varmt och fuktigt och gärna lägger sina ägg där.

 

När du har kammat igenom hela håret är det viktigt att du rengör luskammen och andra kammar eller borstar du använt innan du börjar kamma en ny person. Har du en luskam helt i metall kan du sterilisera den genom att koka den några minuter.

Har du några tips som du vill dela med dig av? Maila oss på info@lusfri.nu. 
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*