LusFri.nu
 Problem med huvudlöss i familjen ? Lösningen finns här...
Bli kvitt löss och lusägg
Hem

Om NitFree

Köp NitFree

Om huvudlöss
Om Lusfri Återförsäljare

 Vem drabbas?

 Undvik löss

 Upptäck löss

 Få bort lössen

 Olika metoder

 Olika produkter

 Misslyckas du?

 Allergisk?

 FAQ om löss

 Råd och tips

 Bra länkar

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Vilka behandlingsalternativ finns det?

Det finns ett antal olika behandlingsmetoder för att bekämpa huvudlöss. Det vanligaste är att man använder luskammar, kemiska preparat eller naturpreparat. Det är viktigt att inte behandla med kemiska medel "för säkerhets skull". Preparaten är starka. Det finns också risk för att lössen utvecklar resistens vilket gör att preparaten slutar att fungera.

Oavsett vilken behandlingsmetod du väljer är det viktigaste att lusens livscykel avbryts så tidigt som möjligt. Välj därför en behandlingsmetod eller produkt som du tycker tar bort äggen effektivast.

För att minska risken för ny smitta bör alla som du misstänker har huvudlöss både i familjen, och på dagis eller skola behandlas samtidigt. Läkemedelsverket rekommenderar att samtliga i familjen eller barngruppen kammas noggrant med luskam i minst 10 dagar, helst 14 dagar. Alla som har angripits bör behandlas samtidigt för att man ska undvika återsmitta. Det bästa är att alla kammar sina barn regelbundet för att upptäcka smitta tidigt.

Luskammar

Luskammar eller finkammar används för att dra bort löss och ägg från håret. Kvaliteten på kammarna varierar. Många kammar är gjorda i plast med korta kamtänder. De kan vara svåra att kamma med i långt hår, och har svårt att få ut äggen som sitter fast hårt på hårstråna med ett limliknande sekret. Vissa kammar håller inte heller formen vid upprepad användning. Kamtänderna börjar spreta och kammen förlorar sin täthet.

Använder man enkla luskammar i plast eller metall får man oftast inte bort äggen utan måste vänta på att äggen kläcks för att kunna kamma ut de nyckläckta huvudlössen. NitFree är gjord helt i metall och har långa kamtänder för att passa alla hårtyper och hårlängder. De är de räfflade mikrokanalerna på varje enskild kamtand som gör att NitFree klarar av att kamma ut både äggen och lössen. De små äggen fastnar i mikrokanalerna och punkteras. På så sätt förstörs äggen. Huvudlössen som är lite större fastnar också i mikrokanalerna eller mellan kamtänderna. Läs mer om NitFree.

Det är viktigt att vara noggrann när man kammar med luskam. Om man vill kan man använda kammarna tillsammans med kemiska preparat eller naturpreparat om kammarna tål det.

Kemiska preparat

De kemiska preparaten innehåller permetrin, malation eller benzylbensoat och disulfiram. Medlen påverkar lusens centrala nervsystem och dödar lössen. Inget av medlen dödar alla ägg. Det är därför man är tvungen att genomföra en andra kemisk behandling efter ca 8 dagar för att komma åt de ägg som nu fått tid att kläckas och bli huvudlöss. De kemiska preparaten säljs på Apoteket och heter Nix, Prioderm och Tenutex. De två första är receptfria läkemedel. Det är viktigt att följa behandlingsinstruktionerna noga eftersom de kemiska preparatens effekt beror på läkemedelsformen, koncentrationen och tiden de får verka. Missar man att följa instruktionerna så att behandlingen misslyckas och några löss överlever, ökar risken att lössen blir motståndskraftiga (resistenta) mot lusmedel.

Det är därför viktigt att inte behandla med kemiska medel "för säkerhets skull". Preparaten är också starka och kan orsaka allergiska reaktioner hos känsliga personer.

Naturpreparat och huskurer

Naturpreparaten är oftast baserade på oljor, till exempel anis-, kokos- eller teatreeolja. Preparaten kan ha olika funktioner. Vissa kan göra det svårare för äggen och lössen att få fäste på hårstråna. Andra fungerar på så sätt att de täpper till lössens andningskanaler vilket gör att lössen kvävs. Det finns också ett antal huskurer som används för att döda lössen eller göra det enklare att få bort dem från håret.

Även naturpreparat kan orsaka allergiska reaktioner hos känsliga personer. Det kan bero på innehållet eller doften.

Andra produkter

Förutom preparat och luskammar finns det även andra produkter. Till exempel finns det en elektrisk kam som dödar löss med elektriska stötar, och ett munstycke som kopplas till dammsugaren och suger bort lössen från håret.

 

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*